Acerola tabletki

Nie jest tajemnicą, że jedną z najważniejszych witamin, jakich wymaga nasz organizm jest witamina C. Jako jej nośnik, kojarzymy zwykle cytrynę i inne cytrusy. Czy słusznie?

Nie tylko cytryny

Wbrew powszechnej opinii, w cytrynach substancji, jaką jest kwas askorbinowy, czyli witamina C, nie ma za dużo. Właściwie, to w zestawieniu do innych owoców i warzyw, w cytrynie tej witaminy jest niewiele. Mniej więcej tyle samo można znaleźć w pomidorze, a już całkowicie biją cytrynę na głowę takie owoce, jak: kiwi, czarna porzeczka, truskawki, mango, pomarańcza, papaja, czy warzywa, jak: brokuł, brukselka, jarmuż, a przede wszystkim papryka. W jednej czerwonej papryce jest nawet dziesięć razy więcej witaminy C niż w cytrynie. Jest oprócz tego jeszcze jedna roślina, niestety nie rosnąca w Polsce, której owoce są zaskakująco hojne w ową witaminę. Okazuje się, że plasuje się ona pod tym względem na pierwszym miejscu. Mowa tu o aceroli.

Acerola – najlepsza witamina C

Acerola to krzew, naturalnie rosnący na obszarze Ameryki Środkowej. Nazywana inaczej „wiśnią z Barbados”, ponieważ jej owoce wyglądem nieco są podobne do wiśni. Są niewielkie i jasnoczerwone. Spożywane są na całym świecie nie ze względu na smak, ale na swoje właściwości. Witamina C naturalna substancja, występująca w tym owocu w wielkim wręcz stężeniu, spopularyzowała jego użycie dla celów medycznych. Owoce aceroli są dość nietrwałe, posłużą się do zjedzenia najwyżej do trzech dni po zebraniu. Dlatego też, na ich podstawi, tworzy się liczne wyroby spożywcze i lecznicze, takie jak acerola tabletki, ale też dżemy, syropy, galaretki, soki. Znane jest też mrożenie puree lub pulpy z aceroli i wywożenie jej na rynki innych krajów w takiej właśnie postaci.

Po co nam witamina C?

Wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że jest potrzebna, mało kto choćby w pełni zdaje sobie sprawę, jakie ma witamina C właściwości. Kwas askorbinowy (czyli witamina C) zapewniony organizmowi w odpowiednich dawkach, wspiera jego odporność. Dzięki temu, chronić przed między innymi przeziębieniem. Nie trzeba studiować medycyny, żeby zdawać sobie sprawę, że na pierwsze oznaki przeziębienia jest najskuteczniejsza witamina C. A zatem spora liczba osób, spostrzegłszy u siebie objawy, takie jak katar, kaszel, ból gardła, czy podwyższona temperatura, udaje się do kuchni, zrobić sobie herbatę z cytryną. Zalewając jednak sok z cytryny wrzątkiem, zabija się, już i tak niewielkie ilości witaminy C obecne w tym owocu. O wiele lepszym rozwiązaniem byłoby wykorzystanie dobrodziejstw innych owoców i warzyw, spośród których acerola wybija się na prowadzenie, pod względem zawartości kwasu askorbinowego. Oczywiście, acerola nie występuje w Polsce, nie zerwiemy jej więc w ogródku, ani nie kupimy na targu czy w sklepie. Nie ma jednak kłopotów z zakupieniem jej w formie suplementu diety, takiego jak acerola tabletki.

Rola witaminy C w organizmie nie kończy się jednak na przeciwdziałaniu przeziębieniom. Jej obecność pomaga zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych, zakaźnych, jak też cukrzycy. Jest odpowiedzialna za prawidłowy proces wchłaniania żelaza, a zatem zapobiega anemii. Witamina C jest też konieczna dla prawidłowej syntezy kolagenu w organizmie.

Add a Comment