1. Chleb bezglutenowy Italian – Opinie – Cena – Zamienniki – Ulotka – Skład

Chleb bezglutenowy Italian

Przy nietolerancji glutenu najskuteczniejszym lekarstwem na tę przypadłość jest dieta bezglutenowa. Na szczęście w dzisiejszych czasach przy nietolerancji glutenu nie musimy rezygnować nawet z pieczywa, wystarczy tylko znaleźć najbliższy dla naszego ulubionego smaku substytut.
Dziś zaprezentuję Ci mój ulubiony chleb bezglutenowy. Chleb, który bez trudu sama przygotujesz, gdyż na opakowaniu mieszanki chlebowej wszystko jest opisane w bardzo przystępny sposób.

Chleb z włoską nutą Italian

Mieszanka do wypieku tego chlebka zamknięta jest w 500 g opakowaniu. Jest to pełnowartościowa mąka z amarantusa, bez barwników, bez aromatów i bez konserwantów. Produkt jest całkowicie bezpieczny dla osób dotkniętych celiaką, czy też nietolerancją glutenu. W składzie produktu nie znajdziemy zbóż zawierających gluten (pszenicy, żyta, jęczmienia, orkiszu i kamutu) i produktów ich pochodzenia.

W składzie produktu znajdują się:

Chleb bezglutenowy Italian• skrobia kukurydziana
• skrobia ziemniaczana
• mąka z amarantusa
• skrobia z tapioki
• kawałki suszonej cebuli
• kawałki suszonych pomidorów
• guma guar (zagęszczacz)
• sól
• lecytyna słonecznikowa (emulgator)
• bazylia suszona
• kwas askorbinowy (polepszacz)
• kwas cytrynowy (regulator kwasowości)
• dekstroza

Przygotowanie chleba Italia:

Mieszankę do wypieku chleba należy przesypać do żaroodpornego naczynia, dodać 5 g suchych drożdży i dokładnie połączyć oba składniki. Następnie dolewamy 340 ml letniej wody i wyrabiamy za pomocą miksera przez 10 minut, na wolnych obrotach do uzyskania gładkiej masy. Przygotowaną w ten sposób mieszankę wstawiamy do nagrzanego do 35 – 40 stopni piekarnika, w celu urośnięcia masy. Zostawiamy masę w piekarniku na 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy masę i kształtujemy bułeczki (jeśli zamiast chleba chcemy upiec bułki), lub wlewamy masę do formy na chleb. Następnie, tak przygotowaną masę, odstawiamy na 60 minut w ciepłe miejsce, by jeszcze zwiększyła swoją objętość, po tym czasie pieczemy przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

Po tym czasie możemy delektować się włoskim smakiem chleba bezglutenowego.

Chleb ten, dzięki bazylii i pomidorom, przywołuje na myśl słoneczną Italię, stąd też jego nazwa. Możemy spokojnie podawać go osobom zmagającym się z celiaką. Wypiekanie chleba w domu może być także wspaniałą tradycją i przywoływać najcieplejsze wspomnienia. Ponadto jest to tak łatwa czynność, że stanie się dla Ciebie przyjemnym nawykiem. Już teraz Twoi bliscy nie muszą odpuszczać sobie ulubionego smaku pieczywa, nawet kiedy cierpią na nietolerancję glutenu. Dzięki gotowym produktom do wypieku chleba bezglutenowego, dieta bezglutenowa nie będzie już takim wielkim wyrzeczeniem.

Chleb bezglutenowy Italia – opinie:

„Bardzo się cieszę, że odkryłam tę mieszankę. Dzięki niej mogę rozkoszować się smakiem pieczywa, którego przy diecie bezglutenowej bardzo mi brakowało. Ten smak bazylii i pomidorów…moje małe Włochy we własnej kuchni”.
Kasia 27 lat

„Mój chory na celiakę synek najgorzej przeżywał rozstanie z ukochanymi bułkami. Odkąd odkryłam mieszankę Italia nie dość, że ma smaczne bułeczki kiedy tylko ma na nie ochotę, to jeszcze smakują jak jego ulubione bagietki z włoskiej restauracji”.
Marzena 35 lat